Blog

Naaiprojecten

31-08-2015 08:27

Ik heb mijn naaimachine maar weer eens van zolder gehaald. Dochterlief klaagt over de kleding in de winkel die nooit lekker past, dus dan denk ik; ik maak het wel zelf. En als ik dan eenmaal de smaak te pakken hebt volgt er natuurlijk meer.

Eigenlijk was ik van plan om deze zomer mijn breimachine na te laten kijken, maar dat is toch in de aanschaf van een lockmachine gegaan.

Die had ik eigenlijk eerder willen hebben toen ik de jurk in schotse ruit voor mijn grote dochter maakte. Wat een rafels!! verschrikkelijk! Maar dat overkomt me nu dus niet meer :-)

Voor mijn kleine dochter heb ik een heel simpel jurkje van tricot gemaakt; lijfje overgenomen van een bestaand hemdje en een cirkel geknipt voor de rok.

Ook van Tricot een heerlijk wijde broek gemaakt voor mijzelf, met viscose dus lekker zacht en fijn voor de zomeravonden.

Daarna nog van een tricot met sterren een jumpsuit en een rok voor mijn grote dochter en tenslotte nog een korte broek voor mijn kleine dochter.

En later nog een toilettas en telefoonhoesje van de verschikkelijke rafelstof voor mijn grote dochter, maar toen had ik inmiddels mijn lockmachine.

zomerbroekde zomerbroek   tricot jurkjetricot jurkjejumpsuitjumpsuit  gevoerde jurk korte broek                                                                              

Ik hoop later nog een keer per project het patroon en de werkwijze uit te schrijven.

—————

Rocky road fudge

14-02-2015 14:57

Heerlijke traktatie voor zoetekauwen!

Er zijn legio verschillende rocky road recepten, wat eigenlijk alleen maar betekent dat er stukjes in zitten.

Omdat ik zelf gek ben op fudge, wilde ik die ook rocky maken.

ik heb gebruikt:

  1. 1 blikje gecondenseerde gezoete melk
  2. 1 bakje ongezouten pistachenootjes
  3. handjevol feestspekjes in stukjes
  4. een halve reep pure chocolade (Lindt 85% fleur de sel)
  5. 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda)

De gecondenseerde melk staat bij onze supermarkt bij de kokosmelk, soms vind je het bij de koffiemelk.

de pistachenootjes vond ik bij de bakspullen, een doosje van 95 gram.

het zuiveringszout heb ik bij de apotheek gekocht.

zo maak je het:

Leg van te voren een bak of schaal klaar bekleed met bakpapier.

knip de spekjes of marshmallows in stukjes, je kunt eventueel ook mini marshmallows gebruiken En meng deze in een bakje met de pistachenootjes.

zet een sauspannetje op laag vuur en verwarm hierin de gecondenseerde melk. Blijf roeren! Door de suiker in de melk kan het snel aanbranden, maak eventueel gebruik van een onderzetplaatje.

breek de chocola in kleine stukjes en roer deze door de warme melk, voeg nu ook het zuiveringszout toe. Je zal merken dat de melk tijdens het verwarmen eerst wat dunner lijkt te worden en daarna juist weer dikker wordt. Als het de dikte heeft van stroop of caramel haal je het pannetje van het vuur en roer je kort de spekjes en nootjes erdoor.

schenk het pannetje nu snel uit over de bak met bakpapier en zorg voor een goede verdeling zodat de fudge overals even dik is. Plaats de bak nu een paar uur in de koelkast tot het hard genoeg is om in blokjes te snijden.

—————

Ierse sokken

15-10-2014 13:19

Gewoon omdat ik sokken breien zo leuk vind, ze ontzettend lekker zitten en het kleine overzichtelijke projectjes zijn.

ik heb natuurlijk een antieke sokkenbreimachine, maar die kan alleen maar rechttoe rechtaan en ik vind kabeltjes en andere motieven wel heel leuk in sokken.

dit paar komt uit een boekje dat ik heb gekregen, het patroon heb ik iets aangepast anders zou ik er niet inkomen. Door alle kabels zijn deze sokken niet zo rekbaar, dus heb ik de minderingen achterwege gelaten. Ook heb ik het beenstuk wat langer gemaakt door het patroon 3 keer in plaats van 2 keer te breien.

nadat de eerste sok volgens mij vorige winter al af was, kreeg ik last van het 2e sok syndroom.  Ik heb de 2e sok daarom pas weer opgepakt toen het begon met regenen een week of 2 geleden. Eigenlijk viel het wel mee met de duur gezien het patroon. En dit zijn ze dan:


—————

Loom armbandjes en bedels

20-06-2014 13:52

Voor dochterlief een rainbowloom met elastiekjes gekocht, maar wat lijkt het toch veel op punniken of het ouderwetse breiplankje.

Dus mama is ook helemaal "hooked" ;-)

Nadat mijn dochter eerst de basisarmband en de vissengraat heeft gemaakt, ben ik zelf aan de slag gegaan met wat meer uitdagende projectjes; veel soorten armbanden, maar ook bedeltjes en een heus tasje!

—————

appelijs+

18-05-2014 14:56

Met de ijsmachine die ik voor mijn verjaardag heb gekregen hebben we nu ijs gemaakt naar het recept van mijn 8-jarige dochter;

2 kleine appels, geschild en in stukjes;

een eetlepel citroensap;

3 theelepels kaneelpoeder;

80gram witte basterdsuiker;

Een flinke scheut hazelnootsiroop (voor in de koffie van DE);

Bovenstaande in een steelpannetje op laag vuur aanzetten tot de appelstukjes zacht zijn.

Pan van het vuur en laten afkoelen.

 

Dan 1 eidooier met wat suiker schuimig kloppen;

75 ml ongezoete slagroom bijna stijf kloppen en eimengsel aan toevoegen;

150 ml volle houdbare melk aan appelmengsel toevoegen;

alles door elkaar roeren (even kijken hoeveel vocht er van de appels is vrijgekomen, anders wat minder van het appelvocht toevoegen).

 

In de ijsmachine draaien en in de tussentijd wat amandelschaafsel lichtbruin bakken in de koekenpan;

klein snufje zout erover strooien en af laten koelen;

toevoegen aan wat dikker ijsmengsel in de machine en verder laten draaien.

Als het ijs dik genoeg is uitscheppen en direct opeten! 

 

—————

Lemon curd merengue pie (citroenschuimtaart)

09-03-2014 12:33

Helemaal geïnspireerd door Masterchef wilde ik ook graag een lemon curd merengue pie maken.

Hij was uiteindelijk niet helemaal stijf en een beetje zuur, daarom heb ik het recept wat aangepast;

Je kunt het wordbestand hier downloaden:   lemoncurd merengue taart.docx (90837)

Ingrediënten

Deeg

·         200 gram bloem

·         ca. 3 flinke theelepels poedersuiker

·         snufje zout

·         140 gram ongezouten boter

·         1 eierdooier (maat L)

·         2 eetl. water
 

Vulling (Lemon curd)

·         75 gram maïzena

·         150 gram witte basterdsuiker

·         125ml citroensap (van 3 citroenen of 6 limoenen)

·         300 ml water

·         2 theelepels geraspte citroenschil

·         3 eierdooiers (maat L)

·         60 gram ongezouten boter

Meringue

·         3 eiwitten (Maat L)

·         70 gram witte basterdsuiker of poedersuiker

Bereiding

1.     Begin met het deeg.
Meng in een kom de bloem, suiker en een snufje zout en snijd de boter in blokjes die je er vervolgens doorheen kneedt, tot het een plakkerige bal vormt (lijkt op koekjesdeeg).
Met nu de eierdooier en het water er goed doorheen, vorm weer een bal en pak deze in plastic folie. Laat vervolgens tenminste 30 minuten in de koelkast rusten en afkoelen.
Verwarm de oven vast voor op 200 ⁰C.

2.    Maak nu de curd.
Meng in een (saus)pan het sap, water, suiker en citroenrasp in een pannetje en zet op middelhoog vuur.
Maak van de maïzena en een schep van het sapmengsel een papje en voeg dit toe in de pan.
Met de garde blijven roeren en zodra het goed gebonden is direct van het vuur halen en blijven roeren. Leg het stuk boter erin en laat het smelten, blijf roeren.
Klop nu met een garde of mixer heel snel de eierdooiers erdoor, zodat deze wel verwarmt worden, maar niet gaan stollen. Laat de curd nu helemaal afkoelen totdat deze helemaal stijf is (pudding).

3.    Deeg uitrollen.
Haal het deeg uit de koelkast en rol met de deegroller een lap van ca. 1 cm dik en leg dit voorzichtig in de ingevette vorm. (een vorm met losse bodem is het makkelijkst).
Dit deeg scheurt heel snel, daarom kun je ofwel de vorm ondersteboven op het deeg leggen (dat nog op de folie ligt) en het geheel omdraaien, of een wat dikkere lap in de vorm leggen en dit met je vingers verder in de vorm duwen. (let daarbij wel op dat het overal even dik is).
Leg op het deeg een vel bakpapier en een steunvulling (gedroogde bonen bijvoorbeeld) en bak de bodem ca. 10 minuten. Haal de boden er vervolgens uit, verwijder de vulling en het bakpapier en zet nog eens 10 minuten in de oven. Laat de bodem vervolgens goed afkoelen.
en zet de oven op 180 ⁰C.

4.    Merengue.
Nu de bodem, de oven en de curd aan het afkoelen zijn kun je aan de meringue beginnen. Het afkoelen duurt best lang, dus ik gebruik deze tijd om ook vast wat op te ruimen. J
Om eiwitten stijf te kunnen kloppen is het belangrijk dat alle spullen goed schoon en vetvrij zijn, ook mag er geen eigeel bij het eiwit zitten.
Gebruik een (RVS) schaal en een mixer (even ontvetten met azijn) en klopt de eiwitten op de hoogste stand totdat deze stijf is (ongeveer als slagroom) blijf kloppen en voeg de suiker er lepel voor lepel aan toe (de suiker moet geheel zijn opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegt) als de suiker er helemaal door is gemengd en je van het eiwit mooie glanzende pieken kunt vormen is het klaar.

5.    Afbakken.
Vul de afgekoelde bodem met de afgekoelde curd en spatel de merengue er voorzichtig overheen. Je kunt mooie pieken of golven vormen.
Zet de taart nu in de oven tot de merengue mooi goudbruin kleurt en haal hem er dan direct uit.

6.    Eten 
Laat de taart HELEMAAL afkoelen (de curd wordt weer zacht tijdens de laatste baktijd en moet weer opstijven). Eet smakelijk!

 

TIP:   varieer eens met het citroensap, gebruik bijvoorbeeld limoen of sinaasappel of een mengsel daarvan.

        Als het goed is, houd je 1 eiwit over, je kunt ook merengue maken van 4 eiwitten, klein beetje extra suiker toevoegen en alles is gebruikt.
 

 

 

—————

Wijncrackers

08-02-2014 16:21

Koken en bakken met alcohol is altijd leuk.

Dit recept kwam ik toevallig tegen toen ik naar iets heel anders zocht.

Ik heb het vertaald uit het Engels en het lijkt me superlekker.

Zelfgemaakte crackers voor bij een kaasje of met wat paté, of gewoon lekker zo met een glaasje wijn natuurlijk.

Sublieme wijncrackers

·         24 porties

·         1 portie : 1 cracker

·         Voorbereiding 20 minuten

·         Baktijd op 160°C  18 min

 Ingrediënten

·         1 kopje gewone bloem

·         2 eetlepels olijfolie

·         zeezout

·         1/2 theelepel zout

·         1/8 - 1/4 theelepel gemalen zwarte peper

·         3 eetlepels gewenste wijn *

·         Gewenste kruiden / specerijen*

Beschrijving

·         Verwarm de oven voor op 160 graden C.  Meng in een middelgrote kom de bloem, gewenste kruiden / specerijen, zout en peper.  

·         Meng in een kleine kom de gewenste wijn en olie en voeg geleidelijk het bloemmengsel toe, gooien met een vork tot het
         gemengd is.

·         Vorm het deeg tot een bal. (Het deeg zal er droog uitzien, maar zal zacht worden wanneer het met de hand bewerkt wordt)
          Vermijd het toevoegen van meer vloeistoffen, omdat dit de crackers taai zal maken.

·         Plaats het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het plat uit tot een rechthoek.  
          (Trim de ongelijke randen indien nodig).

·         Prik het deeg overal in met een vork. Snijd het deeg in 3x 2, 5-5 cm rechthoeken.

·         Plaats de rechthoeken op een ingevette bakplaat, bestrooi met zeezout.

·         Bak ongeveer 18 minuten of enkel tot crackers bruin beginnen te worden en stevig aanvoelen.

·         Plaats ze op een rooster en laat volledig afkoelen.

*Wijn en kruiden / specerijen combinaties

·         Sauvignon Blanc en Basilicum : 1/4 kop gehakte verse basilicum en 2 eetlepels pijnboompitten , fijn gemalen

·         Riesling en Dragon : 2 theelepels fijngehakte verse dragon en 1/4 theelepel paprikapoeder

·         Cabernet Sauvignon en Rozemarijn: 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn

·         Champagne en Mosterd : 2 theelepels droge mosterd

·         Chardonnay en Venkel : 2 theelepels venkelzaad , geplet , gebruik dan de 1/8 theelepel gemalen zwarte peper

TIP: Maak ze van te voren

Bereid zoals beschreven, Leg de crackers tussen vetvrij papier in een luchtdichte afsluitbare bak. Bewaren bij kamertemperatuur gedurende maximaal 1 week of in de vriezer voor maximaal 3 maanden.

—————

Dadeltaart!

24-12-2013 13:48

Na een heerlijk voorproefje tijdens de kerstlunch van de dadeltaart van een collega, wilde ik het zelf ook maken.

Maar dan met wat minder koolhydraten en zonder kokos (want dat lust manlief niet)

Dus heb ik een extra eitje toegevoegd en de koekjes vervangen door nootjes.

Zo heb ik het gemaakt;

500gr dadels zonder pit (van de notenkraam op de markt)

250 gr roomboter

2 eieren (maat L)

150 gr lichte basterdsuiker

zakje walnoten (dr. Oetker)

zakje amandelen (dr. Oetker)

snufje zout

 

Pan met water opzetten en een schaal erin hangen om au bain marie te kunnen verwarmen.

De boter in stukjes snijden en in de schaal smelten. 

Dan de basterdsuiker en een snufje (echt heel weinig) zout toevoegen en af en toe roeren.

        *Ondertussen de dadels fijnsnijden.

Als de boter helemaal gesmolten is (geen klontjes meer) en de suiker voor het grootste deel is opgelost, de 2 losgelopte eieren langzaam en al roerend toevoegen. (vuur laag zetten zodat het ei niet gaat stollen)

Blijven roeren en ongeveer een minuutje verwarmen.

De stukjes dadel toevoegen en doorroeren en de nootjes grofhakken en ook toevoegen.

Het geheel al roerend nog een minuutje verwarmen en dan van de pan afhalen.

Een taartvorm invetten en het mengsel erin gieten.

Even laten afkoelen en daarna verder op laten stijven in de koelkast. (op de foto moet het de koelkast nog in)

—————

Sokken?

09-10-2013 16:29

Ik brei al regelmatig sokken met de hand op 5 pennen.

Maar nu ben ik in blijde verwachting van een sokkenbreimachientje waarmee het allemaal een stuk sneller zou moeten gaan.

Het is nog wel even afwachten, want het prachtstuk is ongeveer 100 jaar oud en het is dus maar de vraag of het allemaal nog werkt, maar zodra hij binnen is, ga ik ermee aan de slag en als het lukt post ik een nieuw artikel met de eerste foto's.

—————

"Portugese" Soep met eigen inbreng

30-08-2013 17:32

Lang, heeeeel lang geleden was ik met mijn ouders op vakantie in Portugal.

We leerden daar aardige mensen uit Lissabon kennen die ons uitnodigden op de koffie, dat werd uiteindelijk een hele week logeren.

De vrouw des huizes maakte voor ons een keer soep die zijzelf typisch Portugees noemde en hij deed ons vooral aan hutspot denken.

Tot zover de inleiding, ik moest gisteren aan die soep denken en bedacht dat die nog wel wat lekkerder kon en dat is gelukt!

nodig:

2 grote winterwortels (ca. 600 gram) 

1 zoete aardappel (ca. 500 gram)

250 gram kruimige aardappels

bouillon naar keuze (genoeg voor 1 liter)

gedroogde oregano

(kokos)room

 

Zo heb ik hem gemaakt:

Schil de peen en aardappels (ook de zoete) en snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik.

even wassen en daarna met ongeveer een halve liter water en bouillon(blokje of poeder) op het vuur zetten.

Als het water kookt, nog 20 minuten op laag vuur laten doorkoken.

Met de staafmixer pureren tot een mooie gladde dikke soep zonder stukjes.

De soep is nu waarschijnlijk heel dik, met de overgebleven bouillon maakt je de soep dunner naar wens.

Eventueel extra zout, peper en oregano naar smaak toevoegen.

serveren met een scheut kokosroom erin (of voor mensen die niet van kokos houden; gewone room) en een lekker warm brood erbij (wij hadden focaccia)

 

Heerlijk! de kinderen hebben hun vingers erbij opgegeten.

—————