Wijncrackers

08-02-2014 16:21

Koken en bakken met alcohol is altijd leuk.

Dit recept kwam ik toevallig tegen toen ik naar iets heel anders zocht.

Ik heb het vertaald uit het Engels en het lijkt me superlekker.

Zelfgemaakte crackers voor bij een kaasje of met wat paté, of gewoon lekker zo met een glaasje wijn natuurlijk.

Sublieme wijncrackers

·         24 porties

·         1 portie : 1 cracker

·         Voorbereiding 20 minuten

·         Baktijd op 160°C  18 min

 Ingrediënten

·         1 kopje gewone bloem

·         2 eetlepels olijfolie

·         zeezout

·         1/2 theelepel zout

·         1/8 - 1/4 theelepel gemalen zwarte peper

·         3 eetlepels gewenste wijn *

·         Gewenste kruiden / specerijen*

Beschrijving

·         Verwarm de oven voor op 160 graden C.  Meng in een middelgrote kom de bloem, gewenste kruiden / specerijen, zout en peper.  

·         Meng in een kleine kom de gewenste wijn en olie en voeg geleidelijk het bloemmengsel toe, gooien met een vork tot het
         gemengd is.

·         Vorm het deeg tot een bal. (Het deeg zal er droog uitzien, maar zal zacht worden wanneer het met de hand bewerkt wordt)
          Vermijd het toevoegen van meer vloeistoffen, omdat dit de crackers taai zal maken.

·         Plaats het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het plat uit tot een rechthoek.  
          (Trim de ongelijke randen indien nodig).

·         Prik het deeg overal in met een vork. Snijd het deeg in 3x 2, 5-5 cm rechthoeken.

·         Plaats de rechthoeken op een ingevette bakplaat, bestrooi met zeezout.

·         Bak ongeveer 18 minuten of enkel tot crackers bruin beginnen te worden en stevig aanvoelen.

·         Plaats ze op een rooster en laat volledig afkoelen.

*Wijn en kruiden / specerijen combinaties

·         Sauvignon Blanc en Basilicum : 1/4 kop gehakte verse basilicum en 2 eetlepels pijnboompitten , fijn gemalen

·         Riesling en Dragon : 2 theelepels fijngehakte verse dragon en 1/4 theelepel paprikapoeder

·         Cabernet Sauvignon en Rozemarijn: 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn

·         Champagne en Mosterd : 2 theelepels droge mosterd

·         Chardonnay en Venkel : 2 theelepels venkelzaad , geplet , gebruik dan de 1/8 theelepel gemalen zwarte peper

TIP: Maak ze van te voren

Bereid zoals beschreven, Leg de crackers tussen vetvrij papier in een luchtdichte afsluitbare bak. Bewaren bij kamertemperatuur gedurende maximaal 1 week of in de vriezer voor maximaal 3 maanden.

—————

Terug