Blog

Een dieet!

07-05-2013 10:10

Tja, dit heb ik natuurlijk niet echt "gemaakt" maar het is ontstaan door iets anders en werkt bij mij zo goed dat ik het wil delen.

wat heb je nodig? (boodschappenlijstje)

Ontbijt:

magere yoghurt

vers fruit (veel verschillende soorten is het lekkerst)

afsluitbare bak (lock & lock of tupperware)

Lunch:

salade (zelfgemaakt of kant en klare lunchsalade van de AH)

Diner:

kip, vis, vegetarische dingen, verse groenten

of een maaltijdsalade (maar dan wel zonder pasta of aardappel)

Tussendoor:

alle fruit en saladetoebehoren die je nog hebt van ontbijt en lunch

geroosterde amandelen (ongezouten)

naturel rijstwafels

Drinken:

Water (eventueel met een scheutje citroensap)

Thee (van verse munt) eventueel met wat honing

Vruchtensap zonder suikers (hiervoor moet je goed op de etiketten kijken, zelfs vitaminwater bevat suiker)

    mijn favorieten: fairtrade appelsap met limoen, fairtrade sinaasappelsap en fairtrade tropische mix.

Karnemelk (als je dit niet lust kun je er een "saunasapje" van maken door half om te mixen met de sinaasappelsap op tropisch sap)

Ik trakteerde mezelf elke avond op een cappucino met 1 suikerklontje (omdat ik het met zoetstof echt niet lekker vind)

 

Ik denk dat eieren er ook heel goed in passen, maar daar ben ik zelf niet zo dol op.

Als hulpmiddels heb ik bij de etos obesimed gekocht.

 

Het ritme is vrij simpel:

ik snijd als ik tijd heb wat fruit van te voren in stukken en bewaar dat in de afsluitbare bak in de koelkast, zodat ik op werkdagen 'smorgens alleen maar wat gemengd fruit in een bakje hoef te scheppen en wat magere yoghurt erbij hoef te schenken.

eerst een capsule obesimed met een glas water of "saunasapje" innemen en dan lekker rustig ontbijten.

's middags salade, als ik tijd heb maak ik het zelf van bijvoorbeeld mini-romaine sla en een blikje asperges, zwarte olijven, artisjokharten, cherrytomaatjes, etc. met als dressing een klein beetje olijfolie met wat kikkoman. Op werkdagen wandel ik even naar de AH voor een kant en klare lunchsalade en een kleine smoothie.

's avonds kook ik voor mezelf soms apart en dan moet het vooral simpel zijn. Dus de eerste avond had ik een maaltijdsalade van de AH met feta en olijven, hier zit een klein beetje orzo bij, maar dat is volgens mij niet zo erg als de pasta en aardappel die ik in de andere varianten zie. De tweede avond had ik een groentenburger met gebakken stukjes courgette. De derde avond een soort simpele ratatouille van aubergine en tomaat met tivall balletjes. Daarna heb ik met de rest van het gezin meegegeten, maar de meelspijzen laten staan (aardappelen, pasta, e.d.)

Eventueel als toetje vers fruit (uit je bak) 's avonds een lekkere kop verse muntthee (gewoon een vers takje munt in een glas, honing erbij en er kokend water opgieten) en 1 cappucino met een suikerklontje omdat ik dat zo lekker vind en ik mezelf niet teveel wil pesten om het goed vol te kunnen houden.

Het resultaat:

na 2 dagen anderhalve kilo kwijt, na 4 dagen was dat al 2 en na 6 dagen was dat al 3 kilo!

Vandaag neem ik even een rustdag van mijn dieet. Niet dat ik me helemaal ga volstoppen, maar ik ga ook niet meer overal op letten en morgen gaan we weer opnieuw een weekje volhouden.

 

—————

Handschoenen

01-03-2013 11:26

Na een heleboek sokken te hebben gebreid, heb ik het eindelijk aangedurfd om een paar handschoenen te maken.

Hiervoor heb ik wel weer een boekje gekocht als hulp voor de maat.

Ik heb mijn eerste paar gemaakt van sokkenwol in groen/blauw kleurverloop (zodat ze een beetje passen bij mijn krokodillensjaal) en naalden 2,5 mm.

Ze zijn heel leuk geworden en zitten lekker warm, wel vind ik ze een beetje groot. Maar dat zal een kwestie van uitproberen zijn en aanpassen van de matentabel naar mijn eigen maat.

handschoenen van sokkenwol

 

Mijn man wilde ook een paar, maar dan met "halve" vingers eraan. Die heb ik gemaakt van goedkoop Hans Textiel garen dat ik nog in de kast had liggen. Hij kan namelijk niet goed tegen wol en dan is het goedkope garen een uitkomst. Omdat dit garen heel dun is en ik met wat dikkere naalden wilde breien, heb ik twee draden tegelijk gebruikt met naalden 3,5 mm.

—————

Amigurumi

29-01-2013 11:10

Ami wat?

Amigurumi komt uit het Japans en daarmee worden allerlei gehaakte poppetjes en diertjes bedoeld met een hoog "schattig"gehalte.

Al eerder had ik een haakboekje gekocht en ben los gegaan met een zeepaard, een aapje met een banaan, een zon en een ster (met de bedoeling nog een maan te maken en dan als mobile op het hangen, maar dat is er niet meer van gekomen)

En nu kwam ik een site tegen met een patroon van een uiltje, heel schattig inderdaad.

Die ben ik gaan maken met mijn eigen kleuren en aanpassingen (o.a. het oogje en de pootjes zijn anders maar dat heeft meer met gemakzucht en gebrek aan materiaal te maken)

—————

Krokodillensjaal

31-10-2012 11:07

Het heeft wat garen en moeite gekost, maar hij is nu eindelijk af.

Mijn krokodillensjaal! Krokodillensjaal

Helemaal gaaf in een garen dat zowel qua dikte als qua kleur overloopt en daarmee heel onregelmatig en lastig te verwerken is, maar het geeft wel een schitterend resultaat.

Ik heb 6 bollen scheepjeswol Maxima gebruikt (de normale dikte en kleurstelling 13 blauw/groen) dat heeft grofweg 36 euro gekost en dat vind ik eigenlijk best veel voor een sjaal, maar hij is dan ook uniek!

Ik heb deze steek gevonden op internet in het Engels en zal er een Nederlandse tutorial voor schrijven en uiteraard foto's bij plaatsen.

—————

Babybooties

29-08-2012 20:53

Ik had weer zin om te haken en zocht wat steken die ik nog niet eerder heb gebruikt.

Zo kwam ik uit op Tunisch of Tunesisch haken. Dit lijkt op een gebreide tricotsteek als je door de hele steek haakt, maar krijgt het effect van een gevlochten matje als je door halve steken haakt. Een soort wafeltjespatroon en dat leek me heel leuk voor halfhoge babyslofjes.

Na wat expirimenteren heb ik uiteindelijk een leuk slofje gemaakt en de werkwijze daarvan heb ik helemaal uitgeschreven op de pagina patronen. Foto's volgen z.s.m.

—————

Een zomervoetenzak van oude flanellen doeken

10-08-2012 20:09

Met de zomerzon maak ik me wel eens zorgen over die witte babybeentjes in de kinderwagen.

Natuurlijk zit er een zonnekap op en heb ik een parasolletje die alle kanten op gebogen kan worden, maar vaak wil ik toch graag iets over haar heen leggen en dan niet zo'n dikke voetenzak.

In eerste instantie ben ik een dunne tricot gaan kopen in de stoffenwinkel, maar die was heel druk bedrukt en dat leek in de winkel wel leuk, maar thuis dacht ik er toch anders over. En omdat ik in de commode niet alleen veel hydrofiele doeken heb liggen, maar ook flanellen doeken (soort dunne moltons) die ik toch niet gebruik, dacht ik dat ik daarvan wel een zak kon maken.

Ik heb 3 vierkante doeken gepakt.

2 heb ik als een ruit neergelegd, waarbij de onderste ongeveer 30 cm overlap had op de bovenste.

de 3e heb ik diagonaal doormidden geknipt en die aan de zijkanten van de andere 2 gelegd.

De onderste punt heb ik zover als nodig was naar boven gevouwen en de zijkanten naar binnen toe.

Het werd een soort envelop waar ik wel tevreden mee was. (plaatjes volgen nog)

de overlap heb ik vastgenaaid en het overtollige flapje afgeknipt.

de onderste envelophoeken (de naar bovengevouwen punt met een stuk van de zijkant) heb ik ook dichtgenaaid.

Toen heb ik het geheel in de kinderwagen gelegd om de inkepingen te markeren voor de gordels (5 in totaal) deze heb ik met een speciale stift die er in de was uitgaat afgetekend en vervolgens met de knoopsgatvoet van de naaimachine omzoomd en vervolgens het midden eruit getornd.

Tenslotte heb ik over de lengte van de diagonale zijflap nog een stuk sierband gestikt, maar dat is optioneel.

Het is een heerlijk dunne voetenzak die bij warm weer beschermd tegen de zon, of als het nog niet zo heel warm is, tegen de wind.

—————

Een chique jurk

06-07-2012 11:06

Ik had ene paar maanden geleden wat stofjes gehaald op de markt, maar ik wist nog niet wat het precies moest gaan worden.

Ik had een donkerroze katoen en een groene met witte stipjes en een blauw met wit gestreepte tricot. Ik had ook maar vast een groene rits gekocht (want katoen geeft echt niet mee) en biaisband in hetzelfde groen met witte stipjes en ook gelijk garen in roze en groen van de stof.

Maar nog geen patroon.

Uiteindelijk heb ik een Ottobre gekocht (ook duur!) en daar staan wat patroontjes in voor kinderen.

De jurk die ik voor mijn oudste heb uitgekozen moest gevoerd worden, dus moest ik nog meer stof kopen: witte katoen voor de binnenvoering en plakvlieseline voor de tussenvoering.  Al met al wordt het een behoorlijk dure jurk!

Maar goed... het is uiteindelijk gelukt al ging het niet helemaal vanzelf; ik kan het patroon hier niet plaatsen in verband met Copyright, maar als je deze jurk ook wilt maken heb ik wat tips (die ik de volgende keer zelf ook ga gebruiken).

—————

Verjaardagstaartje dat niet eens zo ongezond is

17-06-2012 20:58

Voor mijn lief die morgen jarig is en best wel actief bezig is om in vorm te blijven (wat hem erg goed lukt) wilde ik toch een taart maken. Dus probeer ik rekening te houden met zijn wensen en heb de taart (bijna) suikervrij gemaakt (de vanillesuiker kun je eventueel ook vervangen door vanillemerg) en vooral botervrij en slagroomvrij (dus volgens mij vetvrij?).

Voor het beslag heb ik gekozen voor een suikervervanger (Sucralose van Nevella) en de vulling heb ik gemaakt van Optimel citroenkwark 0% (dat is eigenlijk een mix van kwark en yoghurt dus wel koolhydraten, geen vet of suiker). Om het af te smeren heb ik in plaats van botercreme ook weer citroenkwark gebruikt met wat gelatine opgelost in sinaasappelsap. En als decoratie een flinterdun laagje fondant (je kan er volgens mij doorheen lezen) wat mini-marshmellows en verse kersen.

Het recept:

  • 3 eieren (de mijne waren biologisch en wogen samen ongeveer 180 gram)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram maizena
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 eetlepels sucralose
  • 500 gram citroenkwark
  • 2 blaadjes gelatine 
  • 40 gram mix voor bavarois
  • 1 sinaasappel
  • aardbeiensap (AH, water en fruit vers)
  • 250 gram kersen
  • 150 gram rolfondant
  • petal powder
  • decoratiemateriaal

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Maak een schaal schoon en vetvrij met azijn voor de eiwitten.
  • Splits de eieren en doe de eierdooiers in een schaal voor de mixer en voeg 3 eetlepels sucralose toe.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en laat minstens 5 minuten mixen of zolang als nodig is om een mooie dikke massa te krijgen.
  • Klop de eiwitten samen met de resterende 3 eetlepels sucralose en de vanillesuiker (ik deed het met de hand terwijl de mixer met de eierdooiers bezig was) tot mooie witte pieken.
  • meng het zelfrijzend bakmeel met de maizena in een andere kom en schep deze voorzichtig door de eiwitten als de eierdooiers klaar zijn. meteen daarop komt het eigeelmensel en ook dit moet er voorzichtig maar wel snel door gespateld worden. Voeg tenslotte nog 2 flinke eetlepels citroenkwark toe en schep het beslag in een ingevette bakvorm. (ik heb een hoge bakpan rond 18 gebruikt)
  • Laat 40 minuten in de oven staan en check of de taart gaar is met een houten prikker.

Maak in de tussentijd de vulling:

  • leg 2 blaadjes gelatine in een bakje met koud water (tenminste 10 minuten) om te weken.
  • meng 250 gram citroenkwark met 40 gram bavaroismix en 50 gram aardbeiensap. Klop goed door en zet weg in de koelkast.
  • pers de sinaasappel uit en gebruik de helft (de andere helft mag je opdrinken ;-) ) verwarm deze kort in de magnetron (40     sec is genoeg). Als de weektijd verstreken is, knijp je de gelatine goed uit en los je deze op in de warme sinaasappelsap. Meng dit met de garde door de kwark en een theelepel petal powder voor meer stabiliteit en zet weg in de koelkast.
  • Laat de taart even in de vorm afkoelen en stort hem dan op een bord (of iets anders waarop je wilt gaan werken)
  • Laat de taart verder afkoelen en snijd hem dan in 3 plakken (dit kan met een speciale taartzaak, maar deze keer heb ik een gewoon broodmes gebruikt).
  • Smeer op de onderste plak ongeveer de helft van het bavaroismengsel, dan de tweede plak erop en daarop de rest van het mengsel smeren, tenslotte de top er weer op.
  • Smeer het kwark/gelatinemengsel over de bovenkant en de zijkanten van de taart en zet hem tenminste 2 uur in de koelkast.

Bekleden en decoreren:

  • Rol op een schone ondergrond (echt heeeeeel goed schoonmaken, want je blijft alles erin zien) de fondant uit. Gebruik wat poedersuiker of bloem tegen het plakken. Probeer het zo dun mogelijk in een cirkelvorm uit te rollen.
  • til de lap voorzichtig op en leg hem bovenop de taart, druk nu voorzichtig vanaf de bovenkant de fondant tegen de zijkanten. Doe dit zo gelijkmatig mogelijk om vouwen en scheuren te voorkomen.
  • Snijd ongeveer 1 cm van de rand het fondant weg en duw dit laatste restje tegen de onderkant van de taart (hier mogen best wat vouwen inkomen).
  • Ontpit de kersen (met een kersen-/olijvenontpitter) en halveer ze. Zet de halve kersen tegen de zijkant van de taart aan, zodat ze de onderrand versieren. 
  • Versier de taart naar eigen inzicht, gebruik eventueel wat eetbare lijm (heel makkelijk zelf te maken door een eetlepel poedersuiker te mengen met een paar druppels water)

—————

Regenboogtaart

07-06-2012 11:24

Omdat mijn jongste 1 wordt, wilde ik iets leuks bakken.

Ik vond op internet een regenboogtaart en dat leek me leuk. 

Maar de mooiste taarten werden laagje voor laagje gebakken en daarna met botercreme op elkaar geplakt en afgesmeerd.

Omdat ik haar ook op het kinderdagverblijf wil laten trakteren zijn cupcakes makkelijker en dan zijn laagjes niet zo praktisch. Dus besloot ik om eerst eens uit te proberen of het ook in 1 keer te bakken is.

Dus heb ik biscuitbeslag gemaakt (4 eieren met 120gram suiker/zoetstof op de hoogste stand mixen totdat de massa zo dik is als slagroom en vervolgens een 60 gram volkorenmeel en 60 gram zelfrijzend cakemeel erdoor gespateld) en het beslag verdeeld over 6 schaaltjes. aan elk schaaltje heb ik kleurstof toegevoegd (half theelepeltje per schaaltje) en op volgorde gezet;

onderin paars, dan blauw, dan groen, dan geel, dan oranje en bovenop rood.

Voorzichtig heb ik de laagjes beslag op elkaar in de bakvorm gelepeld om ervoor te zorgen dat de kleuren niet zouden doorlopen.

Heel voorzichtig de bakvorm in een voorverwarmde oven van 180 graden gezet en 40 minuten laten bakken.

Aan de buitenkant leek het alsof de hele taart nog maar uit 2 kleuren bestond, maar zodra ik de taart aansneed zag ik de vrolijke binnenkant. Het kan dus wel in 1 keer!

plakje regenboogtaart

—————

IJsthee

29-05-2012 19:37

Pfff....

Het was de afgelopen dagen zo warm en natuurlijk had ik niet genoeg te drinken gekocht.

Geen nood; ik kan vast wel wat maken.

Dus ging ik samen met mijn dochter ijsthee maken en het was een groot succes!

Dit heb je nodig voor 1 liter:

  • 4 theezakjes naar keuze (mijn dochter koos earl grey)
  • een lege literfles (afsluitbaar)
  • 50 gram suiker of het equivalent daarvan (in ons geval 25-30 druppels stevia zoetstof)
  • 2 eetlepels citroensap (vers of uit zo'n plastic citroen)

Zo maak je het:

  • doe de suiker/zoetstof met de citroensap in de theepot
  • hang de 4 zakjes erin en giet een halve liter van het gekookte water erop
  • nu moet de thee lang trekken tot deze heel sterk is (bijvoorbeeld de hele nacht)
  • roer de thee even door en giet deze in de lege fles
  • aanvullen tot een liter met koud water en in de koelkast verder laten afkoelen
  • Er zit nog voldoende smaak aan om het met lekker veel ijsklontjes te drinken.

 

—————