Verjaardagstaartje dat niet eens zo ongezond is
17-06-2012 20:58
Voor mijn lief die morgen jarig is en best wel actief bezig is om in vorm te blijven (wat hem erg goed lukt) wilde ik toch een taart maken. Dus probeer ik rekening te houden met zijn wensen en heb de taart (bijna) suikervrij gemaakt (de vanillesuiker kun je eventueel ook vervangen door vanillemerg) en vooral botervrij en slagroomvrij (dus volgens mij vetvrij?).
Voor het beslag heb ik gekozen voor een suikervervanger (Sucralose van Nevella) en de vulling heb ik gemaakt van Optimel citroenkwark 0% (dat is eigenlijk een mix van kwark en yoghurt dus wel koolhydraten, geen vet of suiker). Om het af te smeren heb ik in plaats van botercreme ook weer citroenkwark gebruikt met wat gelatine opgelost in sinaasappelsap. En als decoratie een flinterdun laagje fondant (je kan er volgens mij doorheen lezen) wat mini-marshmellows en verse kersen.
Het recept:
-
3 eieren (de mijne waren biologisch en wogen samen ongeveer 180 gram)
-
100 gram zelfrijzend bakmeel
-
50 gram maizena
-
1 zakje vanillesuiker
-
6 eetlepels sucralose
-
500 gram citroenkwark
-
2 blaadjes gelatine
-
40 gram mix voor bavarois
-
1 sinaasappel
-
aardbeiensap (AH, water en fruit vers)
-
250 gram kersen
-
150 gram rolfondant
-
petal powder
-
decoratiemateriaal
Werkwijze:
-
Verwarm de oven voor op 175 graden.
-
Maak een schaal schoon en vetvrij met azijn voor de eiwitten.
-
Splits de eieren en doe de eierdooiers in een schaal voor de mixer en voeg 3 eetlepels sucralose toe.
-
Zet de mixer op de hoogste stand en laat minstens 5 minuten mixen of zolang als nodig is om een mooie dikke massa te krijgen.
-
Klop de eiwitten samen met de resterende 3 eetlepels sucralose en de vanillesuiker (ik deed het met de hand terwijl de mixer met de eierdooiers bezig was) tot mooie witte pieken.
-
meng het zelfrijzend bakmeel met de maizena in een andere kom en schep deze voorzichtig door de eiwitten als de eierdooiers klaar zijn. meteen daarop komt het eigeelmensel en ook dit moet er voorzichtig maar wel snel door gespateld worden. Voeg tenslotte nog 2 flinke eetlepels citroenkwark toe en schep het beslag in een ingevette bakvorm. (ik heb een hoge bakpan rond 18 gebruikt)
-
Laat 40 minuten in de oven staan en check of de taart gaar is met een houten prikker.
Maak in de tussentijd de vulling:
-
leg 2 blaadjes gelatine in een bakje met koud water (tenminste 10 minuten) om te weken.
-
meng 250 gram citroenkwark met 40 gram bavaroismix en 50 gram aardbeiensap. Klop goed door en zet weg in de koelkast.
-
pers de sinaasappel uit en gebruik de helft (de andere helft mag je opdrinken ;-) ) verwarm deze kort in de magnetron (40 sec is genoeg). Als de weektijd verstreken is, knijp je de gelatine goed uit en los je deze op in de warme sinaasappelsap. Meng dit met de garde door de kwark en een theelepel petal powder voor meer stabiliteit en zet weg in de koelkast.
-
Laat de taart even in de vorm afkoelen en stort hem dan op een bord (of iets anders waarop je wilt gaan werken)
-
Laat de taart verder afkoelen en snijd hem dan in 3 plakken (dit kan met een speciale taartzaak, maar deze keer heb ik een gewoon broodmes gebruikt).
-
Smeer op de onderste plak ongeveer de helft van het bavaroismengsel, dan de tweede plak erop en daarop de rest van het mengsel smeren, tenslotte de top er weer op.
-
Smeer het kwark/gelatinemengsel over de bovenkant en de zijkanten van de taart en zet hem tenminste 2 uur in de koelkast.
Bekleden en decoreren:
-
Rol op een schone ondergrond (echt heeeeeel goed schoonmaken, want je blijft alles erin zien) de fondant uit. Gebruik wat poedersuiker of bloem tegen het plakken. Probeer het zo dun mogelijk in een cirkelvorm uit te rollen.
-
til de lap voorzichtig op en leg hem bovenop de taart, druk nu voorzichtig vanaf de bovenkant de fondant tegen de zijkanten. Doe dit zo gelijkmatig mogelijk om vouwen en scheuren te voorkomen.
-
Snijd ongeveer 1 cm van de rand het fondant weg en duw dit laatste restje tegen de onderkant van de taart (hier mogen best wat vouwen inkomen).
-
Ontpit de kersen (met een kersen-/olijvenontpitter) en halveer ze. Zet de halve kersen tegen de zijkant van de taart aan, zodat ze de onderrand versieren.
-
Versier de taart naar eigen inzicht, gebruik eventueel wat eetbare lijm (heel makkelijk zelf te maken door een eetlepel poedersuiker te mengen met een paar druppels water)
—————
Terug